V sodobno prenovljeni šolski kuhinji bomo za učence pripravljali tople malice in kosila, za učence 1. razreda pa tudi zajtrk. Za otrokov razvoj je zelo pomembno, da dopoldan, razen zajtrka, doma zaužije še vsaj en obrok. Pri pripravi in načrtovanju šolske prehrane bomo upoštevali vse predpise in načela strokovnih prehranskih priporočil s posebnostmi otroške in mladostniške prehrane. Velik poudarek bo na novih smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Organizatorka šolske prehrane je Vanja Kepe Klemen.

Malica v matični šoli je v prvem in drugem odmoru. 

Cene šolske prehrane se bodo spreminjale v skladu z gibanjem cen življenjskih stroškov. Malico lahko starši odjavijo dan pred otrokovim izostankom v računovodstvu ali tajništvu. Če odjava zaradi otrokove bolezni vnaprej ni možna, se cena malice pri mesečnem obračunu upošteva od drugega dneva odsotnosti naprej. Prav tako je možno do 8.45 naročiti tudi kosilo za isti dan oziroma ga odpovedati.

     
  Ikona_PDF_normal OBVESTILO ZA STARŠE  
    ZAKON O ŠOLSKI PREHRANI  
  Format: Adobe PDF | velikost: 107 KB PRAVILA ŠOLSKE PREHRANE  
  Format: Adobe PDF | velikost: 107 KB POGODBA o ureditvi medsebojnih pravic v zvezi z naročilom prehrane… 2020  
  Format: Adobe PDF | velikost: 107 KB Obrazec: PRIJAVA učenca na šolsko prehrano  
  Format: Adobe PDF | velikost: 107 KB Obrazec: PREKLIC šolske prehrane  
  Format: Adobe PDF | velikost: 107 KB Obrazec: Opredelitev koriščenja zajtrka in kosila za šolsko leto  
 

 ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI

 
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2020/2021  
    Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2019/2020  
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2018/2019  
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2017/2018  
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2016/2017  
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2015/2016  
  Ikona_PDF_normal  Anketa o šolski prehrani 2014/2015  
  Ikona_PDF_normal Anketa o šolski prehrani 2013/2014  
  Ikona_PDF_normal  Anketa o šolski prehrani 2012/2013  
 

Ikona_PDF_normal

Anketa o šolski prehrani 2011/2012  

PREHRANA

CENIK

JEDILNIK

NAROČANJE IN ODJAVA OBROKOV

ZDRAVJE IN PREHRANA

BONTON PRI MIZI

RECEPTI

PREHRANA

 

 

Zdrava prehrana učencev je nujna za zagotavljanje njihovega zdravja, dobrega počutja in njihove učne uspešnosti. Ustrezne prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na kasnejše življenje in s tem na zdravje v odrasli dobi.

 

Pri pripravi in načrtovanju šolske prehrane upoštevamo vse predpise in načela strokovnih prehranskih priporočil s posebnostmi otroške in mladostniške prehrane.

V vzgojno-izobraževalnih ustanovah dajemo smernicam zdravega prehranjevanja velik poudarek.

 

Vrsta prehrane

V sodobno prenovljeni šolski kuhinji pripravljamo toplo malico in kosila, za učence 1. razreda pa tudi zajtrk.

 

Razpored obrokov za učence prvih razredov

 

Zajtrk

od 07.00 do 07.30 ure

Malica

od 09.15 do 09.45 ure

Kosilo

od 12.00 do 12.30 ure

Razpored obrokov (matična šola)

 

Malica

od 08.30 do 08.45 ure

od 09.30 do 09.45 ure

Kosilo

od 12.10 do 13.30 ure

 

 

CENIK ŠOLSKE PREHRANE/AZ ISKOLAI ÉTKEZÉS ÁRJEGYZÉKE

 

Vrsta storitve

Cene dnevno

Kosilo za učence od

1. do 5. razreda
6. do 9. razreda

 

2,50 €
3,00 €

Kosilo za zaposlene

malo
veliko

 

4,50 €
5,70 €

Zunanja kosila 6,10 €
Malica za učence 1,10 €
Popoldanska malica za učence 1,10 €
Zajtrk (1. razred) 0,55 €
Malica za odrasle 2,00 €

 

Cenik je bil potrjen na seji Sveta zavoda DOŠ I Lendava 24. 3. 2022 in velja od 1. 4. 2022.

Az árjegyzéket 2022. március 24-én hagyta jóvá az Intézet Tanácsa és 2022. április 1-től érvényes.

Cene šolske prehrane se bodo spreminjale v skladu z gibanjem cen življenjskih stroškov.

Šola obračun prehrane pripravlja mesečno in položnice izroča učencem preko razrednika ali po pošti (v primeru odsotnosti otroka).

NAROČANJE IN ODJAVA OBROKOV

 

Odjavljanje in naročanje

 

Prijavljene obroke zajtrka, malice in kosila  starši odjavijo vsaj en dan pred otrokovim izostankom v računovodstvu ali po telefonu na 5772-810 najkasneje do 9.00 ure.

 

V primeru dnevnega naročila kosila se lahko le-to naroči v pisarni računovodstva vsak delovnik do 9.00 ure.

ZDRAVJE IN PREHRANA

Zdravje omogoča in zagotavlja kakovostno življenje in je temeljni vir razvoja vsake družbe. Zdrava prehrana vključuje varno, energijsko in hranilno uravnoteženo hrano, ki ohranja in krepi človekovo zdravje.

Varna hrana ne sme vsebovati bioloških, kemičnih, radioloških in drugih onesnaževalcev oz. aditivov, ki bi lahko ogrožali naše zdravje. Hrana mora človeku dajati vse potrebne hranilne in energijske snovi (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vodo, vitamine, minerale, prehranske vlaknine, druge aktivne snovi) v takih količinah in razmerjih, da zadoščajo za optimalno delovanje vseh telesnih procesov.

Za zdravo prehranjevanje je pomemben pravilen izbor živil, način priprave obrokov ter sam ritem prehranjevanja. V ta namen je dobro upoštevati naslednje smernice:

  • pravilen ritem prehranjevanja: zajtrk, kosilo, večerja in po možnosti dva manjša vmesna   obroka (priporočljivo sadje in zelenjava);
  • pravilen način uživanja hrane (počasi: 20–30 minut za glavne obroke, 10 minut za vmesne obroke);
  • primerno porazdelitev dnevnega energijskega vnosa po obrokih: 20% zajtrk, 12.5% dopoldanska malica, 37.5% kosilo, 12.5% popoldanska malica in 17.5% večerja;
  • pravilno sestavo hrane glede na kritje dnevnih energijskih potreb v skladu s priporočili za vnos hranil in glede uživanja zdravju koristnejših živil (uživanje hrane z manj skupnih maščob, nasičenih in trans
  • maščobnih kislin ter manj sladkorja, veliko prehranske vlaknine, vitaminov, mineralnih snovi in snovi z antioksidativnim učinkom);

 

Piramida zdrave prehrane

  • pomaga nam izbrati zdravo hrano v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije
  • čim manjše je polje na piramidi, tem manjša količina živil z določenega polja mora biti na našem jedilniku

BONTON PRI MIZI

Obnašanje pri mizi naj bi bilo nekaj samoumevnega. Pa vendar vselej le ni tako. Zato omenimo še nekaj pravil, ki sicer niso direktno povezana z uživanjem hrane in uporabo pribora pri mizi, vendar pomagajo ustvariti prijetno razpoloženje med obrokom.

 

  • Preden sedete za mizo, se odpravite v toaletne prostore in si umijte roke.
  • Na stolu sedite čim bolj vzravnano s komolci ob telesu.
  • Kakršnikoli glasovi, ki so posledica prebavnih motenj ali drugih telesnih nadlog, so prepovedani.
  • Če nastane potreba po čiščenju nosa, si ga čim tišje obrišite z žepnim robcem. Nikakor za to ne uporabite prtička. Še bolje pa je, če se opravičite in odidite od mize, ter si očistite nos na samem – diskretno.
  • Cmokanje, počasno srebanje in srkanje, niso geste uglajenega vedenja niti dokaz, da vam jed še posebej tekne. Gre bolj za izraz skrajne nevljudnosti do drugih gostov pri mizi.
  • Zehanje in široko odpiranje ust ne sodi za mizo. V kolikor zehanje težko zadržite, delajte to čim manj opazno.
  • Skrajno nevljudno je šepetanje sosedu za mizo na uho, prav tako pa tudi preveč glasno govorjenje in smejanje. Vedno govorite normalno glasno.
  • Obdobje uporabe zobotrebcev pri mizi je mimo. Če se vam je hrana zataknila za zobe, odidite v toaletne prostore in problem rešite na samem, na primer z zobno nitko.

 

RECEPTI

Ikona_PDF_normal  Sajtos csiga-pogácsa


Ikona_PDF_normal  DOBROTE ŠOLSKE KUHINJE (novi recepti v .pdf obliki)


            Vsebina:

    • čokoladni polžki / csokoládés csiga
    • marmornik / márványkalács
    • buhteljni / bukta
    • krapci / krápca
    • jabolčna pita / almás lepény

Korenčkov smoothie

Sestavine

10 zelenih jabolk
5 banan
3 l korenčkovega soka
6 velikih žlic medu
sok 5 pomaranč
4 korenčke

Priprava

  • Jabolka olupite, očistite in narežite na koščke in dajte v prazno posodo.
  •  
  • Banane olupite in narežite ter dajte v prazno posodo.
  • Korenček nastrgajte s strgalom.
  • Ožemite 5 pomaranč.
  • Jabolka, banane, korenčkov sok, nastrgan korenček in med zmeljite v mešalniku.
  • Pireju prilijte pomarančni sok, premešajte.

(Naravoslovni tabor 2010)

 

 

Marelične in višnjeve sanje

Sestavine

1/2 l marelične marmelade
5 pomaranč
sok 5 limon
5 banan
6 velikih žlic medu
1 l mleka
3 l vloženih višenj
kokosova moka

 

Priprava

  • Limone ožamemo in sok zberemo v  posodici.
  • Banane in pomaranče olupimo in narežemo na kolobarje.
  • Višnjam po potrebi odstranimo koščice.
  • Marmelado, korenčkov sok, pomaranče in sok limone zmešamo v mešalniku z bananami, medom in mlekom.
  • Napitku dodamo kokosovo moko in zmešamo.

 

(Naravoslovni tabor 2010)

 

 

Poletno pecivo z bučkami

 

Sestavine:

4 jajca

200 g rjavega sladkorja

230 g pirine moke

150 g mletih mandljev

300 g naribanih vrtnih bučk

180 ml olja

1 žlička sode bikarbone

1 žlička pecilnega praška

1 žlička cimeta

ščepec klinčkov in muškatnega oreščka

1 vanilij sladkor

sezonsko ali vloženo sadje (višnje, hruške, breskve ali robide)

 

 

Priprava:

  • jajca in sladkor penasto umešamo, primešamo olje in mešamo naprej
  • ostale sestavine, razen bučk, dobro premešamo in jih postopoma dodajamo jajčni  masi
  • naribamo bučke in jih takoj (da ne bi pustile preveč vode) primešamo
  • pecivo vlijemo v dobro pomaščen pekač sadje razporedimo enakomerno po pecivu (breskve ali hruške narežemo)
  • posip: zmešamo 5 žlic mletih bučnih semen, 1 vanilij sladkor in 1 žlico rjavega sladkorja ter potresemo po pecivu
  • pečemo od 30-45 minut (odvisno od velikosti pekača) pri 180 C.
  • Pecivo serviramo s sladko smetano. Je zelo sočno, v hladilniku stoji tudi več dni.

 

 

(Naravoslovni tabor 2010)

 

 

Narastek iz polnozrnatih testenin

(za 4 osebe)

Sestavine:

250 g polnozrnatih testenin

300 g sezonske zelenjave (brokoli, cvetača, blitva ali špinača)

1 velika čebula

3-4 žlice olivnega olja

1-2 žlici svežih nasekljanih zelišč (peteršilj, bazilika, timijan)

3-4 stroke česna

1 čajna žlička soli/poper po okusu

4-5 jajc

2,5 dl mleka

150 g prekajenega sira

 

 

Priprava:

  • testenine in zelenjavo ločeno skuhamo v slani vodi
  • nasekljano čebulo spražimo na olivnem olju, na koncu dodamo nasekljan česen
  • jajca in mleko dobro stepemo, dodamo sol in poper
  • na  namaščen pekač za narastke naložimo testenine, zelenjavo, čebulo in zelišča ter enakomerno premešamo
  • jajčno maso polijemo po narastku
  • pečemo približno 40 minut pri 180 C
  • narastek vzamemo iz pečice, potresemo z naribanim sirom in pečemo še 5 minut
  • Narastek serviramo s sezonsko solato.

 

 

(Naravoslovni tabor 2010)

 

(Obiskano 407-krat, 1 obiskov danes)