V sodobno prenovljeni šolski kuhinji bomo za učence pripravljali tople malice in kosila, za učence 1. razreda pa tudi zajtrk. Za otrokov razvoj je zelo pomembno, da dopoldan, razen zajtrka, doma zaužije še vsaj en obrok. Pri pripravi in načrtovanju šolske prehrane bomo upoštevali vse predpise in načela strokovnih prehranskih priporočil s posebnostmi otroške in mladostniške prehrane. Velik poudarek bo na novih smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.
Organizatorka šolske prehrane je Vanja Kepe Klemen.
Malica v matični šoli je v prvem in drugem odmoru.
Cene šolske prehrane se bodo spreminjale v skladu z gibanjem cen življenjskih stroškov. Malico lahko starši odjavijo dan pred otrokovim izostankom v računovodstvu ali tajništvu. Če odjava zaradi otrokove bolezni vnaprej ni možna, se cena malice pri mesečnem obračunu upošteva od drugega dneva odsotnosti naprej. Prav tako je možno do 8.45 naročiti tudi kosilo za isti dan oziroma ga odpovedati.
OBVESTILO ZA STARŠE | ||||
ZAKON O ŠOLSKI PREHRANI | ||||
PRAVILA ŠOLSKE PREHRANE | ||||
POGODBA o ureditvi medsebojnih pravic v zvezi z naročilom prehrane… 2020 | ||||
Obrazec: PRIJAVA učenca na šolsko prehrano | ||||
Obrazec: PREKLIC šolske prehrane | ||||
Obrazec: Opredelitev koriščenja zajtrka in kosila za šolsko leto | ||||
ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI |
||||
Anketa o šolski prehrani 2020/2021 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2019/2020 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2018/2019 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2017/2018 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2016/2017 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2015/2016 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2014/2015 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2013/2014 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2012/2013 | ||||
Anketa o šolski prehrani 2011/2012 |
Zdrava prehrana učencev je nujna za zagotavljanje njihovega zdravja, dobrega počutja in njihove učne uspešnosti. Ustrezne prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na kasnejše življenje in s tem na zdravje v odrasli dobi.
Pri pripravi in načrtovanju šolske prehrane upoštevamo vse predpise in načela strokovnih prehranskih priporočil s posebnostmi otroške in mladostniške prehrane.
V vzgojno-izobraževalnih ustanovah dajemo smernicam zdravega prehranjevanja velik poudarek.
Vrsta prehrane
V sodobno prenovljeni šolski kuhinji pripravljamo toplo malico in kosila, za učence 1. razreda pa tudi zajtrk.
Razpored obrokov za učence prvih razredov
Zajtrk |
od 07.00 do 07.30 ure |
Malica |
od 09.15 do 09.45 ure |
Kosilo |
od 12.00 do 12.30 ure |
Razpored obrokov (matična šola)
Malica |
od 08.30 do 08.45 ure |
od 09.30 do 09.45 ure |
|
Kosilo |
od 12.10 do 13.30 ure |
CENIK ŠOLSKE PREHRANE/AZ ISKOLAI ÉTKEZÉS ÁRJEGYZÉKE
Vrsta storitve |
Cene dnevno |
Kosilo za učence od
1. do 5. razreda |
2,50 € |
Kosilo za zaposlene
malo |
4,50 € |
Zunanja kosila | 6,10 € |
Malica za učence | 1,10 € |
Popoldanska malica za učence | 1,10 € |
Zajtrk (1. razred) | 0,55 € |
Malica za odrasle | 2,00 € |
Cenik je bil potrjen na seji Sveta zavoda DOŠ I Lendava 24. 3. 2022 in velja od 1. 4. 2022.
Az árjegyzéket 2022. március 24-én hagyta jóvá az Intézet Tanácsa és 2022. április 1-től érvényes.
Cene šolske prehrane se bodo spreminjale v skladu z gibanjem cen življenjskih stroškov.
Šola obračun prehrane pripravlja mesečno in položnice izroča učencem preko razrednika ali po pošti (v primeru odsotnosti otroka).
Odjavljanje in naročanje
Prijavljene obroke zajtrka, malice in kosila starši odjavijo vsaj en dan pred otrokovim izostankom v računovodstvu ali po telefonu na 5772-810 najkasneje do 9.00 ure.
V primeru dnevnega naročila kosila se lahko le-to naroči v pisarni računovodstva vsak delovnik do 9.00 ure.
Zdravje omogoča in zagotavlja kakovostno življenje in je temeljni vir razvoja vsake družbe. Zdrava prehrana vključuje varno, energijsko in hranilno uravnoteženo hrano, ki ohranja in krepi človekovo zdravje.
Varna hrana ne sme vsebovati bioloških, kemičnih, radioloških in drugih onesnaževalcev oz. aditivov, ki bi lahko ogrožali naše zdravje. Hrana mora človeku dajati vse potrebne hranilne in energijske snovi (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vodo, vitamine, minerale, prehranske vlaknine, druge aktivne snovi) v takih količinah in razmerjih, da zadoščajo za optimalno delovanje vseh telesnih procesov.
Za zdravo prehranjevanje je pomemben pravilen izbor živil, način priprave obrokov ter sam ritem prehranjevanja. V ta namen je dobro upoštevati naslednje smernice:
-
pravilen ritem prehranjevanja: zajtrk, kosilo, večerja in po možnosti dva manjša vmesna obroka (priporočljivo sadje in zelenjava);
-
pravilen način uživanja hrane (počasi: 20–30 minut za glavne obroke, 10 minut za vmesne obroke);
-
primerno porazdelitev dnevnega energijskega vnosa po obrokih: 20% zajtrk, 12.5% dopoldanska malica, 37.5% kosilo, 12.5% popoldanska malica in 17.5% večerja;
-
pravilno sestavo hrane glede na kritje dnevnih energijskih potreb v skladu s priporočili za vnos hranil in glede uživanja zdravju koristnejših živil (uživanje hrane z manj skupnih maščob, nasičenih in trans
-
maščobnih kislin ter manj sladkorja, veliko prehranske vlaknine, vitaminov, mineralnih snovi in snovi z antioksidativnim učinkom);
Piramida zdrave prehrane
- pomaga nam izbrati zdravo hrano v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije
- čim manjše je polje na piramidi, tem manjša količina živil z določenega polja mora biti na našem jedilniku
Obnašanje pri mizi naj bi bilo nekaj samoumevnega. Pa vendar vselej le ni tako. Zato omenimo še nekaj pravil, ki sicer niso direktno povezana z uživanjem hrane in uporabo pribora pri mizi, vendar pomagajo ustvariti prijetno razpoloženje med obrokom.
-
Preden sedete za mizo, se odpravite v toaletne prostore in si umijte roke.
-
Na stolu sedite čim bolj vzravnano s komolci ob telesu.
-
Kakršnikoli glasovi, ki so posledica prebavnih motenj ali drugih telesnih nadlog, so prepovedani.
-
Če nastane potreba po čiščenju nosa, si ga čim tišje obrišite z žepnim robcem. Nikakor za to ne uporabite prtička. Še bolje pa je, če se opravičite in odidite od mize, ter si očistite nos na samem – diskretno.
-
Cmokanje, počasno srebanje in srkanje, niso geste uglajenega vedenja niti dokaz, da vam jed še posebej tekne. Gre bolj za izraz skrajne nevljudnosti do drugih gostov pri mizi.
-
Zehanje in široko odpiranje ust ne sodi za mizo. V kolikor zehanje težko zadržite, delajte to čim manj opazno.
-
Skrajno nevljudno je šepetanje sosedu za mizo na uho, prav tako pa tudi preveč glasno govorjenje in smejanje. Vedno govorite normalno glasno.
-
Obdobje uporabe zobotrebcev pri mizi je mimo. Če se vam je hrana zataknila za zobe, odidite v toaletne prostore in problem rešite na samem, na primer z zobno nitko.
RECEPTI
DOBROTE ŠOLSKE KUHINJE (novi recepti v .pdf obliki)
Vsebina:
-
-
čokoladni polžki / csokoládés csiga
-
marmornik / márványkalács
-
buhteljni / bukta
-
krapci / krápca
-
jabolčna pita / almás lepény
-
Korenčkov smoothie
Sestavine
10 zelenih jabolk
5 banan
3 l korenčkovega soka
6 velikih žlic medu
sok 5 pomaranč
4 korenčke
Priprava
-
Jabolka olupite, očistite in narežite na koščke in dajte v prazno posodo.
-
-
Banane olupite in narežite ter dajte v prazno posodo.
-
Korenček nastrgajte s strgalom.
-
Ožemite 5 pomaranč.
-
Jabolka, banane, korenčkov sok, nastrgan korenček in med zmeljite v mešalniku.
-
Pireju prilijte pomarančni sok, premešajte.
(Naravoslovni tabor 2010)
Marelične in višnjeve sanje
Sestavine
1/2 l marelične marmelade
5 pomaranč
sok 5 limon
5 banan
6 velikih žlic medu
1 l mleka
3 l vloženih višenj
kokosova moka
Priprava
-
Limone ožamemo in sok zberemo v posodici.
-
Banane in pomaranče olupimo in narežemo na kolobarje.
-
Višnjam po potrebi odstranimo koščice.
-
Marmelado, korenčkov sok, pomaranče in sok limone zmešamo v mešalniku z bananami, medom in mlekom.
-
Napitku dodamo kokosovo moko in zmešamo.
(Naravoslovni tabor 2010)
Poletno pecivo z bučkami
Sestavine:
4 jajca
200 g rjavega sladkorja
230 g pirine moke
150 g mletih mandljev
300 g naribanih vrtnih bučk
180 ml olja
1 žlička sode bikarbone
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
ščepec klinčkov in muškatnega oreščka
1 vanilij sladkor
sezonsko ali vloženo sadje (višnje, hruške, breskve ali robide)
Priprava:
-
jajca in sladkor penasto umešamo, primešamo olje in mešamo naprej
-
ostale sestavine, razen bučk, dobro premešamo in jih postopoma dodajamo jajčni masi
-
naribamo bučke in jih takoj (da ne bi pustile preveč vode) primešamo
-
pecivo vlijemo v dobro pomaščen pekač sadje razporedimo enakomerno po pecivu (breskve ali hruške narežemo)
-
posip: zmešamo 5 žlic mletih bučnih semen, 1 vanilij sladkor in 1 žlico rjavega sladkorja ter potresemo po pecivu
-
pečemo od 30-45 minut (odvisno od velikosti pekača) pri 180⁰ C.
-
Pecivo serviramo s sladko smetano. Je zelo sočno, v hladilniku stoji tudi več dni.
(Naravoslovni tabor 2010)
Narastek iz polnozrnatih testenin
(za 4 osebe)
Sestavine:
250 g polnozrnatih testenin
300 g sezonske zelenjave (brokoli, cvetača, blitva ali špinača)
1 velika čebula
3-4 žlice olivnega olja
1-2 žlici svežih nasekljanih zelišč (peteršilj, bazilika, timijan)
3-4 stroke česna
1 čajna žlička soli/poper po okusu
4-5 jajc
2,5 dl mleka
150 g prekajenega sira
Priprava:
-
testenine in zelenjavo ločeno skuhamo v slani vodi
-
nasekljano čebulo spražimo na olivnem olju, na koncu dodamo nasekljan česen
-
jajca in mleko dobro stepemo, dodamo sol in poper
-
na namaščen pekač za narastke naložimo testenine, zelenjavo, čebulo in zelišča ter enakomerno premešamo
-
jajčno maso polijemo po narastku
-
pečemo približno 40 minut pri 180⁰ C
-
narastek vzamemo iz pečice, potresemo z naribanim sirom in pečemo še 5 minut
-
Narastek serviramo s sezonsko solato.
(Naravoslovni tabor 2010)