»ŠOLSKA SHEMA« EVROPSKE UNIJE

UNIÓS »ISKOLAPROGRAM«

Naša osnovna šola sodeluje v »šolski shemi« Evropske unije s finančno podporo Evropske unije.

Az általános iskolánk közreműködik az »Iskolaprogramban«, amelyet az EurópaiUnió támogat.

S šolskim letom 2017/18 je začela veljati nova »Šolska shema«, ki je nadomestila nekdanji Shemo šolskega sadja in zelenjave ter Shemo šolskega mleka.

Šolska shema je nov ukrep skupne kmetijske politike EU in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom in mlečnimi izdelki v izobraževalnih ustanovah.

Tudi naša šola se je pridružila temu ukrepu, ki omogoča razdeljevanje dovoljenega sadja in zelenjave, mleka in določenih mlečnih izdelkov kot brezplačni dodatni obrok učencem.

Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa. Namen ukrepa je tudi povečanje uporabe mleka in določenih mlečnih izdelkov proizvedenih iz kravjega mleka na ozemlju EU. Okvirna letna vrednost pomoči na učenca za sadje in zelenjavo je 6 EUR, za mleko in mlečne izdelke pa največ 4 EUR. Končna vrednost pomoči na učenca se izračuna na podlagi podatkov o številu vpisanih učencev.

V šolskem letu 2019/20 smo učencem delili jabolka, kivi, mandarine, lešnike, grozdje, slive, kaki, hruške, jagode, češnje, breskve, nektarine, suhe slive in jabolčne krhlje, od zelenjave pa paradižnik in kumare.

V šolskem letu 2020/21 bomo glede na dodeljena sredstva učencem preko celega leta ob sredah delili dovoljeno sveže sadje in zelenjavo, ob četrtkih pa mleko in dovoljene mlečne izdelke.

Organizatorka šolske prehrane lahko izbira med naslednjimi živili:

– SADJE: lešniki, orehi, sveže fige, mandarine, grozdje, melone, lubenice, jabolka, hruške, sveže marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, žižola, kivi, jagode, maline, borovnice, črni ribez, in rdeči ribez;

– ZELENJAVA: paradižnik, zelje, ohrovt, kolerabica, koleraba, cvetača, brokoli, solata (Lactus sativa), radič, korenje, rdeča redkvica, peteršilj, gomoljna in stebelna zelena, rdeča pesa, repa, redkev, kumare, komarček, šparglji, paprika, buče, bučke in ostala solatna zelenjava;

– PREDELANO SADJE IN ZELENJAVA: suho sadje (jabolko, hruška, sliva, kaki, češnje), kislo zelje in kisla repa ;

 

V okviru razdeljevanja Šolskega mleka mora prevladovati mleko in mleko brez laktoze (brez dodanega sladkorja ali drugih sladi, arome, čokolade ali kakava), mlečni izdelki morajo biti v manjšini (jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuta – brez dodanega sladkorja ali drugih sladil, arome, sadja, oreškov ali kakava).

Več o tem si lahko preberete na naslednji spletni strani:

http://www.shemasolskegasadja.si/predstavitev/eu-shema-solskega-sadja

(Obiskano 41-krat, 1 obiskov danes)