JEZIKI ŠTEJEJO (JeŠT)

  1. Osnovni podatki o projektu

Naslov projekta: Jeziki štejejo (JeŠT)

Leto začetka projekta: 2017

Odgovorna nosilka projekta: Tatjana Sabo, ravnateljica

Koordinator projekta: Damir Soldat

Člani projektne skupine:  Brigita Koren, Manuela Treiber Vida, Karolina Malek, Jasna Cigut

  1. Opis projekta

CILJ/CÉL: izdelati model raznojezičnosti naklonjenega okolja/kidolgozni egy többnyelvűségre búzdító környezet modelljét

  • Spoznavanje lastne večjezičnosti in večjezičnosti drugih/Saját és mások többnyelvűségének megismerése,
  • Spoznavanje pomena večjezičnosti/A többnyelvűség fontosságának megismerése,
  • Ustvarjanje pogojev za večjezičnost, večjezično učenje/Többnyelvűségre, többnyelvű tanulásra való feltételek teremtése,
  • Razvoj raznojezične kompetence pri posameznikih/Soknyelvű kompetenciák fejlesztése,
  • Uporaba učinkovitih učnih pristopov s podporo informacijsko-komunikacijske tehnologije in jezikovnih virov ter tehnologij/ IKT-vel, nyelvi forrásokkal és technológiákkal támogatott hatékony tanulási eljárások alkalmazása.

 

Več informacij/Több információ:

https://www.jeziki-stejejo.si/

 

 

Dosedanje aktivnosti/Eddigi tevékenységek:

 

 


Snemanje promocijskega videa

Prejšnji teden je na šoli potekalo snemanje promocijskega videa za projekt Večjezičnost-Jeziki štejejo! Naši učenci so s profesionalno ekipo iz Ljubljane posneli kadre, ki jih bodo uporabili v omenjenem videu. Tako so pred kamero spregovorili madžarsko, slovensko, srbsko, mongolsko, romsko, rusko in hrvaško. Ko bo video končan, si ga boste lahko ogledali tudi na naši spletni strani.

Predavanje o Avstraliji

V mesecu novembru nadaljujemo z nizom predavanj naših bivših učencev. Obiskal nas je Boris Horvat, ki se je pred kratkim vrnil iz Avstralije, kjer je živel eno leto. Med zanimivim predavanjem v angleščini smo se lahko prepričali kako daleč nas lahko poneseta želja in pogum.

Več slik…

 


 

 Prireditev ob Evropskem dnevu jezikov 2018

26. septembra 2018 smo na DOŠ I Lendava pripravili prireditev, s katero smo počastili Evropski dan jezikov. Na prireditvi so odzveneli številni jeziki, predvsem slovenščina, madžarščina, nemščina in angleščina. Poleg glasbe, recitalov in plesa smo izkoristili priložnost za podelitev priznanj.

Urednica večjezične literarne zbirke Metka Lovrin, je ustvarjalcem zbirke podelila knjige. Ob koncu pa je Birgit Bauer, svetovalka za nemščino na Zavodu za šolstvo v Ljubljani, učencem podelila DSD diplome.

Več slik…


Videokonferenca ob Evropskem tednu jezikov 

Ob evropskem tednu jezikov smo na DOŠ I Lendava organizirali niz videokonferenc za učence od 7. do 9. razreda. Vzpostavili smo stik z nekaterimi našimi bivšimi učenci, ki živijo in delajo v tujini. Tako so se naši učenci povezali s posamezniki, ki živijo v ZDA, v Veliki Britaniji, na Madžarskem, v Švici in v Nemčiji.

Pogovarjali smo se o njihovi karieri, o življenju v tujini, o pomembnosti znanja jezikov, ipd. Bilo je zelo poučno in zabavno.

Več slik…


Obisk podjetja Daihen Varstroj 

V ponedeljek, 17.9.2018, so učenci 6. in 8. razreda v okviru projekta Večjezičnost obiskali podjetje Daihen Varstroj. Učencem je podpredsednik uprave v japonščini predstavil japonsko kulturo in osnovne značilnosti podjetja Daihen Varstroj. Prisotna je bila prevajalka, ki je tolmačila v slovenščino.

Nato je sledila predstavitev njihovih izdelkov. Še posebej zanimivi so bili roboti, ki smo jih lahko poskusili upravljati, ob koncu pa nas je tudi s pijačo postregel robot.

Več slik…