7. aprila po vsem svetu obeležujemo DAN ZDRAVJA. Naj vam v ta namen zdravošolci DOŠ 1 Lendava posvetimo nekaj besed. Na naši šoli je že nekaj let v navadi, da zdravošolci na zdrav, zabaven in prijazen način poskrbimo za lep začetek dneva. Bodisi z lepimi mislimi, zdravimi nasveti, s kamenčki za srečo ali z zdravimi nasveti. Ker je zdravje naše največje bogastvo, smo se zdravošolci tudi letos odločili, da vam na daljavo podarimo nekaj zdravih misli in idej. Upamo, da vam bo v pomoč pri skrbi za zdravje tudi v času pouka na daljavo.

Trenutno pa je cel svet usmerjen v boj proti koronavirusu. Ponovno se šolamo od doma, z nami doma pa so tudi mnogi starši. Vlada je zaostrila ukrepe in ponovno sta največkrat slišani besedi po radiu in televiziji OSTANI DOMA.

Prav je, da se vsi skupaj zavedamo, da je to potrebno samo zato, da se ohrani naše zdravje in zdravje tistih, ki jih imamo radi.

V obdobju velikih sprememb in različnih omejitev, ki trajajo že več mesecev, se soočamo z različnimi situacijami, tudi s strahovi, negotovostjo, skrbjo zase in za druge, s solidarnostjo, sočutjem in večjo povezanostjo z bližnjimi. V tem obdobju smo se veliko naučili in marsikaj spoznali. Spremenjene okoliščine so nas prisilile, da smo tako ali drugače začeli razmišljati o sebi, družini, prijateljih, sošolcih…

Razmišljanja so bila zagotovo zelo povezana tudi z našim počutjem. Pomen smo začeli dajati vrednotam, npr.: druženje s prijatelji, biti skupaj z družino, kakovostno preživeti čas, ponovno srečati sošolce, prijatelje, sorodnike, ponuditi pomoč tistim, ki jo potrebujejo, nekaj novega ustvariti, nekaj pridelati, sočustvovati s prijateljem, sorodnikom… . Prepričani smo, da so to vrednote, ki so zelo pomembne za vse nas.

Za dobro počutje pa so pomembi tudi zdrava in uravnotežena prehrana, ustrezna telesna dejavnost, kakovosten počitek ter še številni drugi dejavniki, ki so del našega vsakdana.

Zdravje je eno izmed temeljnih človekovih pravic, je naša zaščita in neke vrste tudi naša moč. Ko smo zdravi, zmoremo vse.

 

V času pouka na daljavo več uporabljamo različno tehnologijo, ki nam krajša čas v karanteni. Predlagamo, da računalnik, tablice in pametne telefone uporabite večinoma za delo od doma – za šolo.

Zelo pomembno je, da v tem času poskrbimo tudi za dobro duševno zdravje družine. Popolnoma naravno je, da v tem času prihaja do prepirov in napetosti v medsebojnih odnosih, saj smo se znašli v popolnoma novi situaciji in strah je tisti, ki nas nehote spremlja na vsakem koraku. Predlagam vam nekaj rešitev za krajšanje dolgih ur v karanteni:

Skupaj s starši sestavite jedilnik za cel teden. Zapišite živila, ki jih potrebujete. To vam bo pomagalo, da boste v trgovino šli redkeje.

Pripravite kakšno dobro sladico.

Očistite prah s starih družabnih iger in jih igrajte skupaj z družino.

Sončni dnevi vabijo v naravo. Sprehodite se do gozda ali travnika v svojem kraju. Presenečeni boste nad odkrivanjem neznanega.

Poskrbite za zdravo prehrano tudi v času, ko smo doma. Za zdrav duh v zdravem telesu je pomembna prehrana. Zdrava prehrana bi morala vsebovati čim več žit in žitnih izdelkov, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke, ribe, jajca, perutnino, meso klavnih živali itd., čim manj slaščic, maščob in sladkorjev.

Želimo vam dobro zdravje.

Zdravošolci DOŠ 1 Lendava in mentorica Zdrave šole Ingrid Laslo Sabo