Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z ostalimi partnerji nagovarja vzgojno izobraževalne in druge javne zavode, da na dan slovenske hrane pri sestavi jedilnika, dajo prednost lokalni oz. slovenski hrani. Hkrati otroke ozaveščajo o pomenu zajtrka, pomenu in prednosti lokalne oz. slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njenem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Več o projektu Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na:

– https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

– https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Vabimo vas, da si v petek, 20. 11. 2020 privoščite zajtrk, ki ga bodo sestavljal kruh, mleko, maslo, med, jabolka in druga hrana pridelana v Sloveniji. Seveda vas spodbujamo, da se bo vsak dan začel na podoben način.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili tudi dva kratka izobraževalna videa, ki bosta 20. novembra dostopna na tej spletni  strani:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/jubilejni-10-tradicionalni-slovenski-zajtrk-letos-v-drugacni-obliki/ .

Na Ministrstvu za kulturo pa so pripravili izbor najboljših otroških in mladinskih knjig ter izbor slovenske literature na temo hrane in prehrane. Izbor literature najdete na tem spletnem naslovu:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/izbor-kakovostne-literature-na-temo-prehrane/ .

Tisti z malo več umetniške žilice pa ste vabljeni, da narišete tudi kakšno risbo:  Plakat_TSZ_2020_A3_otroska_risbica

Veseli bomo vaših fotografij, ki jih lahko posredujete na e-mail: dos1.lendava@guest.arnes.si.

Vodstvo šole