Letos obeležujemo 30. obletnico dogodkov, ki so tlakovali pot do osamosvojitve Slovenije. Leta 1990 smo Slovenci dobili prve večstrankarske volitve, prvo slovensko vlado in se na plebiscitu o samostojnosti Slovenije odločili za samostojno državo.

Obeležitev 30. obletnice slovenske samostojnosti je s citatom poimenovana »Zbrali smo pogum« in ponazarja vzdušje in dogodke, ki so pripeljali do samostojne in neodvisne slovenske države. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje in predvsem poguma, osamosvojitev ne bi uspela. Zato je glavna vsebinska nit projekta pogum.

Spomnimo se:

23. decembra 1990 je potekalo glasovanje o tem, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Dan, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita in se je kar 95 % volivcev odločilo »ZA« samostojno državo, danes praznujemo kot državni praznik;  26. december je dan samostojnosti in enotnosti slovenskega naroda.

Za obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo vam je  na voljo krajši izobraževalni video film o plebiscitu:

https://zbralismopogum.si/